Tıkanan Logar Nasıl Açılır

Logar tıkanıklığı çoğu site sakini tarafından bilinmeyen bir durumdur. Logar denince akla belediye logarları gelmektedir. Ancak bilinmesi gereken bir durum vardır ki, belediye logarından önce sitelere ait logarlar bulunmaktadır. Sitelere ait logarlar ile belediye ilgilenmez.

Sitelere veya binalara ait logar kuyuları ile belediye ilgilenmediği için, olası logar sorunlarında site yönetimleri tarafından gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

Logar kuyuları hem sağlık açısından hem de tesisat sisteminin düzenli çalışması açısından hayati öneme sahiptir. Logar kuyuları belli aralıklarla açılmaktadır. Bunun amacı, mevcut logar boruları için kot farkını ayarlamaktır. Ayrıca logar kuyularında metan gazı birikmektedir. Metan gazı sıkışması patlamalara sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için logar kapakları delikli olmak zorundadır. Logar kapaklarındaki delikler sayesinde metan gazı dışarı salınır ve patlama riski ortadan kalkar.

 

Kanalizasyon Tıkanıklığı

Logar tıkanıklığı açmak için öncelikle logar tıkanmasının sebebi tespit edilmelidir. Logar tıkanıklığı; lağım borularından veya logar kuyusundan kaynaklanan sorunlardan dolayı tıkanmaktadır.

Logar borularında meydana gelen tıkanıklıklarda, genellikle en alt katta bulunan daire veya bodrum katta bulunan daire ilk etkilenen daire olmaktadır. En belirgin özelliği tuvalette taşma meydana gelmesidir. Binada bulunan herhangi bir daire, lavaboyu veya tuvaleti kullanması durumunda bodrum katta bulunan dairenin tuvaletinde taşma meydana gelir.

İki çeşit logar tıkanıklığı bulunmaktadır. Hatalı kullanımdan kaynaklanan tıkanıklıklar ve kronik diye adlandırılan logar boruları döşendiği zaman yapılan hatalar sonucu meydana gelen tıkanıklıklardır.

Hatalı kullanımdan kaynaklanan tıkanıklar; kullanıcı tarafından tuvalete atılan yabancı cisimler su ile logar kuyusuna kadar taşınamaz. Logar borusu içinde borunun çapını daraltır ve tıkanıklığa sebep olur. Belirtileri bir anda orta çıkabilmektedir.

Kronik logar tıkanıkları ise; logar boruları döşenirken, özellikle betondan yapılan borular bulunmaktadır. Bu betondan yapılan borulara künk adı verilmektedir. Künk boruların boyu birer metredir. Birbirlerine ek yapılmaktadır. Ek yerlerinde conta kullanılmaz. Ek yapılan kısımlar büyük bir hassasiyetle yapılmalıdır. Aksi durumda, zamanla ek yerlerinde su sızıntısı meydana gelir. Su sızıntısından dolayı toprakta çökme meydana gelir. Logar borusu içine sızan toprak tıkanıklığa sebep olur. Bu gibi sorunlarda, logar tıkanıklığı kendini hemen belli etmez. Zamanla kendini göstermektedir.

Logar borularının ek yerlerinde meydana gelen su sızıntısı bazen çökmelere sebep olmaz. Toprak içinde süzülerek bazen bir çukura akar. Bazen de bina temeline sızar. Bina temeline sızan logar suyu bina içinde kötü kokulara sebep olur.

 

Lağım Tıkanıklığı Nasıl Açılır?

Logar tıkanıklığı açmak için, öncelikle sorunun sebebi tespit edilmelidir. Logar açma kesinlikle profesyonel firmalar tarafından yapılmalıdır. Aksi durumda, tıkanıklık geçici olarak açılır ve ilerde tekrar etmesi söz konusudur.

Logar tıkanıklığı açılmadan önce kameralı görüntüleme cihazı ile sorunun sebebi tespit edilir. Kullanıcı hatası mı yoksa kronik bir sorun mu olduğu tespit edilir. Yapılan tespit çalışmasından sonra yetkili kişiler bilgilendirilir.

Kullanıcı hatasından dolayı meydana gelen tıkanıklıklar, basit tıkanıklıklardır ve maliyeti azdır. Tıkanıklığın açılması için robot cihaz kullanılır. Robot cihaz sayesinde, tıkanıklığa sebep olan cisim ya parçalanır ya da logar kuyusuna doğru itilir. İşlem sonrası tıkanıklık açılarak, tekrar kullanıma açılır.

Kronik sorunlarda yapılan işlemin maliyeti artmaktadır. Kronik sorunlarda robot cihaz kullanılması fayda etmez.

Sorun künk borularının ek yerlerinden kaynaklanıyorsa, toprak kazılarak künk boruları birbirine yeniden ek yapılmalıdır. Sorun lağım borularının eğiminden kaynaklanıyorsa; yine toprak kazılarak borulara yeniden meyil verilmelidir.

Bazı logar tıkanıklığı, logar kuyularının dolmasından kaynaklanmaktadır. Logar kuyusu dolmuşsa, temizlenmesi gerekir. Logar kuyusunun yeri bilinmiyorsa, detektör cihazı ile logar kuyusunun olduğu yer tespit edilir.